Inspiratie voor marketeers en marketingteams

27 March 2024

5 tips bij het opstellen van een marketingplanning
Marketingplanning is meer dan de keuze van een planning tool

Hoe groter je marketingteam, hoe meer noodzaak aan heldere en werkbare processen om de marketingacties en marketingcampagnes te plannen. Wie dat niet doet, riskeert misverstanden en tijdverlies binnen het team. In dit artikel beschrijf ik welke 5 cruciale beslissingen je moet overwegen als je een volledig en succesvol marketingplanningsproces wil opzetten. Het is immers onvoldoende om een marketingplanning in Excel op te zetten als je ambitie hebt om de planningsprocessen binnen je team te optimaliseren. Wat je nodig hebt is een holistische kijk op marketingplanning waarbij alle verschillende aspecten van het planningsproces aan bod komen. Ik heb deze 5 cruciale beslissingen vertaald naar 5 concrete tips.

Lees meer
14 February 2024

Marketingplanning in Excel of in een marketing planning tool?
7 voordelen van een marketingplanning tool ten opzichte van Excel

Marketingplanning wordt steeds uitdagender. Het marketingteam moet kort op de bal spelen voor marketingcampagnes, marketingacties of mediacampagnes en dient dit niet zelden over verschillende teams en teamleden te plannen om een succesvolle omnichannel campagne te lanceren. Het grootste pijnpunt bij vele marketingteams is het onoverzicht dat ontstaat omdat de verschillende planningen in Excel niet meer op elkaar afgestemd zijn. Hoe groter het team, hoe meer Excels, hoe groter het gebrek aan overzicht bij diegenen die verantwoordelijk zijn voor de planning van de acties en campagnes. Terwijl elke individuele marketeer zich misschien comfortabel voelt in zijn of haar Excel, worstelen mediaplanners, campagneplanners, marketing managers of marketing directors met het overzicht op de planning. Het gevolg? Tijdverlies, misverstanden en fouten bij het lanceren van de campagnes.

De oplossing is het samenvoegen van alle Excel-planningen. Daarbij moeten we 2 werelden met elkaar verzoenen. De individuele marketeer behoudt graag de eenvoud en het inzicht in zijn of haar planning terwijl de verantwoordelijken op een hoger planningsniveau het overzicht over alle planningen nodig hebben. In dit artikel beschrijf ik – aan de hand van 7 concrete voorbeelden – hoe je de eenvoud van Excel combineert met de flexibiliteit en het overzicht van een gespecialiseerde marketingplanning tool.

Lees meer
3 January 2024

Stappenplan om een marketing budget planning op te zetten
In 5 stappen naar een praktische marketing budgettering

Professionele marketeers hebben absoluut een marketing budget planning nodig, als ze op elk moment van het jaar een goed inzicht in de voortgang van hun marketingbudget willen. Toch worstelen veel marketeers met het opzetten van een marketingbudget en met het implementeren van een budgetplanning voor marketing. Nochtans is dit eenvoudiger dan je denkt. In dit artikel geef ik een stappenplan om snel een logische en overzichtelijke opbouw voor een planning van je marketingbudget op te zetten.

Lees meer
27 December 2023

Hoe beheer je een marketingbudget?
Leidraad bij het opstellen, rapporteren en optimaliseren van je marketingbudget

Het beheer van het marketingbudget is een essentieel onderdeel van marketing management. Marketeers moeten immers zorgzaam waken over het budget dat ze toegewezen kregen. Besteden ze minder? Dan hebben ze niet alles uit het budget gehaald. Besteden ze meer? Dan hebben ze hun budget slecht beheerd. Maar hoe beheer je een marketingbudget? In dit artikel beschrijf ik de drie essentiële componenten van een marketingbudget en geef concrete voorbeelden van goed beheer van marketingbudget.

Lees meer
6 December 2023

Artificiële intelligentie voor marketingresultaten
Kan AI meerwaarde bieden bij het voorspellen van marketingresultaten?

Een recent marketingbenchmarkrapport over kunstmatige intelligentie (AI) gaf aan dat 61,4% van de marketeers reeds AI gebruikt voor het optimaliseren van hun marketingactiviteiten. Het grootste deel (44,4%) gebruikt AI voor de productie van content. Een volgende stap wordt ongetwijfeld de inzet van AI om via marketinganalyses te bepalen welke content wel of niet succesvol is. Het resultaat van deze analyses zal dan wellicht leiden tot een bijsturing van het content marketingplan. Maar het gebruik van AI voor het analyseren van marketingresultaten zal verder gaan dan content. Ook de resultaten van pakweg digitale advertentiecampagnes, landingspagina’s voor SEO of het aantal inschrijvers voor een event zullen door AI snel en overzichtelijk in kaart worden gebracht. AI wordt zo een bondgenoot voor de marketeer die meer aandacht wil voor het analyseren van gegevens, het signaleren van trends en het bieden van waardevolle inzichten. In dit artikel breng ik de basis voor ‘het meten van marketingresultaten via AI’ voor marketeers in kaart.

Lees meer
26 November 2023

Analyseer, structureer en beheer marketingresultaten
Over het belang van KPI’s en dashboards bij het beheer van marketingresultaten

Marketing is meetbaarder dan ooit dankzij digitale tools die de resultaten van marketingacties meetbaar maken. De moderne marketeer heeft dan ook een korf aan data beschikbaar om snel en accuraat marketingresultaten te beheren: in Google Analytics, in CRM-tools, in e-mail marketing software, in Marketing Automation technologie, in dashboards, in Excel-sheets … Maar hoe breng je die samen binnen een strategie om duurzaam marketingresultaten te beheren en naar marketing ROI te kijken? Wie dat doet, die beschouwt marketing als een investering die loont, die concrete resultaten met zich meebrengt en op die manier de rode loper uitrolt voor sales en business development.

Lees meer
3 July 2023

MRM of Marketing Resource Management
7 valkuilen en tips om ze te verslaan

Onderschat de wetten van marketingtechnologie-inrichting niet. De keuze van een MRM tool is immers ‘slechts’ een keuze. Nadien zijn het mensen en processen die zullen zorgen voor succes. Er zijn immers weinig ‘slechte’ tools binnen het officiële landschap, wel massa’s slechte inrichtingen of implementaties. In dit artikel som ik de belangrijkste valkuilen bij de implementatie van marketingtechnologie voor je op en geef meteen tips om van de inrichting ervan een succes te maken.

Lees meer
2 July 2023

Microsoft Dynamics voor marketing
Wat kunnen de Microsoft tools betekenen voor een marketingteam?

Het aantal marketingtools (IT-middelen of marketingtechnologie) voor marketeers en marketing teams is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Lees in dit artikel welke tools er bestaan en hoe ze zich verhouden ten opzichte van kantoorsoftware als Microsoft Dynamics.

Lees meer
27 June 2023

Communicatieplanning
Een stappenplan voor optimale communicatieplanning

Als marketeer word je vaak geconfronteerd met de uitdaging om een communicatieplan te schrijven; in functie van het volgend boekjaar, omdat je nieuw bent in de job, om orde te scheppen in de huidige planningchaos, om je team op één lijn te krijgen of om een nieuw project op de marketingsporen te plaatsen.

Lees meer
19 June 2023

Content kalender
Hoe plan je content marketing binnen een marketingteam?

Contentmarketing betekent dat een bedrijf haar kennis vertaalt naar relevante informatie voor de doelgroep via posts, blogs, video’s, whitepapers, webinars,… Het gevolg? De autoriteit van het bedrijf binnen de doelgroep stijgt, Google indexeert de content en stuurt surfers eropaf én er ligt een inhoudelijke basis om interessante online ads op te zetten. Maar hoe begin je er aan? Hoe zet je een contentmarketingstrategie of -plan op? In dit artikel geef ik een 7-stappenplan, inclusief voorbeelden en templates.

Lees meer